Jdi na obsah Jdi na menu
 


ROSTLINY

JAK PŘED PŘÍCHIDEM ŠTĚNĚTE ZABEZPEČIT DŮM A ZAHRADU

Štěňata mladí psi jsou zvědaví a berou všechno do tlamičky a cílem to prozkoumat. Aby se vašemu malému čtyřnohému příteli nic nestalo, je třeba dům a zahradu důkladně zabezpečit.

Pozor, jedovaté rostliny!

Umístěte jedovaté pokojové nebo venkovní rostliny na několik měsíců do místnosti, kam štěně nebude mít přístup.

Přehled některých oblíbených, ale jedovatých rostlin- bytových i zahradních:

Aloe, brambořík, azalka, begonie, hvězdník (amarylis), zimostráz (buxus), kala, Kristova koruna (pryšec zářivý), dieffenbachie, břečťan, šplhavnice zlatá, tis, lopatkovec, oměj, náprstník, toulitka, kolopejka, pelargonie, štědřenec, fíkovník, kaládium, klívie, alglaonema (áron), lilek korálový, bledule jarní, konvalinka vonná, jmelí, oleandr, narcis žlutý, filodendron, prvosenka, lýkovec, tulipán, vánoční hvězda (pryšec nádherný).

Jiné pro psy jedovaté nebo nebezpečné věci, jež najdeme v každé domácnosti:

Čistící prostředky, nemrznoucí směsi (velmi jedovaté, mají sladkou chuť, a psy tak přitahují), hnojiva, prostředky na ochranu rostlin, insekticidy, prostředky proti slimákům, léky, cigarety (z dosahu psa dát i popelníky!), čokolády (100 gramů na kilogram tělesné hmotnosti psa je smrtelných), kakao, syrová cibule, xylit (100 mg na kilogram tělesné hmotnosti již může být smrtelná dávka), hroznové víno, hrozinky, některé druhy avokáda, fixy, malé dílky (které by mohlo štěně spolknout), jehly atd.

POZOR DŮLEŽITÉ!

  • Prosím, skladujte tyto věci mimo dosah štěněte v šuplíkách nebo pevně zavřených skříňkách!
  • Také kabelky, nákupní tašky atd. vždy odkládejte tak, aby na ně štěně nedosáhlo. A dávejte na to pozor i u svých host.
  • Zajistěte schody a balkon, aby se štěně nemohlo mřížemi protlačit ven. Za pomoci králičího pletiva a stahovacích pásek lze zabezpečit skoro všechno. Schody zajistěte oddělovací mřížkou. Pokud by měla příčky příliš daleko od sebe, opět pomůže králičí pletivo.
  • Pomocí jednoduché dveřní zábrany zamezíte přivření do dveří
  • Kabely by měly být uloženy tak , aby se k nim štěně nemohlo dostat. Tedy bezpečně za skříněmi nebo v kabelových lištách
  • Bazény a jezírka na zahradě je nutno oplotit (nebezpečí utonutí štěněte), stejně tak i rostliny, pokud chcete, aby vás provázely i následující roky, nebo jedovaté rostliny na zahradě. Oplocení zahrady by navíc mělo být dostatečně vysoké, aby ho nepřekonal ani dospělý pes a bez otvorů.

tulipany.jpg